Bilmässa i Paris

Paris är alltid värd en mässa


Fransmännen har alltid legat i förgrunden när det gäller intresse för utveckling av motorer och bilar. En variant av förbränningsmotor kom redan 1807 och 1881 kunde man se en bil med en elmotor på den Internationella Elektricitetsmässan i Paris. Så har det rullat på. Den synnerligen välbesökta Paris Motor Show visar upp en fascinerande bredd över hela området från design till tekniska lösningar för framtidens bilism.

Rapport med Håkan Stenberg från Mondial de l’Automobile
Foto: BMW Group Press
Förenade Bil Magazine 2013

BMW ställer ut tre spännande konceptstudier, vilka visar vägen till en framtid som präglas av både ansvarsfull, hållbar utveckling och körglädje. Samtidigt bekräftar BMW sin ledande position när det gäller effektivitet, kvalitet och innovativ teknik. Utställningsbesökarna kunde även ta del av det senaste från BMW Connected Drive och BMW M Performancetillbehör.

BMW Concept Active Tourer: mera utrymme för innovationer.


På mässan i Paris visades för första gången BMW Concept Active Tourer, som ger en blick in i vad den nära framtidens innovationer i premiumsegmentet för kompaktmodeller handlar om. I denna studie presenterar BMW revolutionerande lösningar för både interiör och drivning. Här kombineras ett nytänkande inom komfort och stil med dynamiska köregenskaper och driftsekonomi. 

BMW Concept Active Tourer är starten för ett nytt segment, med en högre sittposition, generöst utrymme för de åkande och ett flexibelt bagageutrymme – utan ett skrymmande yttre.
En plug-in-hybrid säkerställer en suverän effektivitet. Systemet består av en 3-cylindrig bensinmotor och en synkron elmotor, vilket ger en total effekt på 140 kW/190 hk. Accelerationen från 0 till 100 km/h går på under åtta sekunder. Bilen har en bränsleförbrukning på under 0,25 liter per mil blandad körning och CO  -utsläppet är lägre än 60 gram/kilometer. Litium-jon-batteriet hos denna plug-in-hybrid kan laddas via ett vanligt eluttag. Batteriets kapacitet räcker för 30 kilometers körning med enbart eldrift.

Nya BMW 3-serien: föredömlig effektivitet och större valfrihet.


Efter den framgångsrika lanseringen av nya BMW 3-serien, har modellpaletten utökats med nya motoralternativ. Platsen som instegsmodell bland de bensindrivna bilarna har nu övertagits av nya BMW 316i Sedan. Denna modell är utrustad med en 1,6-liters 4-cylindrig motor med BMW TwinPower Turbo-teknik. Effekten är 100 kW/136 hk och det maximala vridmomentet ligger på 220 Nm. Nya BMW 316i är standardutrustad med en 6-stegad manuell växellåda och som extrautrustning finns en 8-stegad automatisk växellåda. 

BMW passar också på att visa den första bensindrivna modellen som är helt inriktad på effektivitet. BMW 320i Sedan EfficientDynamics Edition har inte bara samma bränslebesparande teknik som de övriga modellerna, utan dessutom en optimerad aerodynamik samt speciell motorstyrning och utväxling. I denna version levererar den 1,6 liter stora motorn med BMW TwinPower Turbo-teknik en maximal effekt på 125 kW/170 hk. BMW 320i EfficientDynamics Edition Sedan accelererar på 7,6 sekunder från 0 till 100 km/h och kombinerar denna sportighet med en bränsleförbrukning för blandad körning på bara 0,53 liter per mil. Detta gör den till den för närvarande mest bränsleekonomiska bensinmodellen från BMW.

Nya BMW 7-serien: mer körkomfort, ökad effektivitet, fler innovationer.


Flaggskeppet från BMW har modifierats på en rad områden, för både exteriören och interiören. Det man först lägger märke till, är extrautrustningens LED-strålkastare och den diskret designade kylargrillen. Interiören kännetecknas av nya material och en ännu mer optimerad akustisk komfort. Till körkomforten hör även den multifunktionella instrumentdisplayen, den tredimensionella grafiken för Control Display och Bang & Olufsen high-end surround sound system. Den mest spektakulära nyheten på motorområdet är världens starkaste raka 6-cylindriga dieselmotor, som driver nya BMW 750d xDrive. Med trippelturbo har motorn en maximal effekt på 280 kW/381 hk, vilket accelererar denna lyxlimousin från 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder. 


Alla modellversionerna är nu utrustade med en 8-stegad automatisk växellåda som standard. Bränsleförbrukningen och utsläppen hos BMW 7-serien har minskats med upp till 25 %, beroende på motoralternativ. Den automatiska start/stopp-funktionen, bromskraftåtergivningen  och den andra generationensDriving Experience Control med ECO PRO-läge är alla funktioner som sparar bränsle. Komforten stiger till en ny nivå med en optimerad fjädring och elektromekanisk styrning för alla bakhjulsdrivna modeller. En självreglerande hydraulisk stötdämpning för bakaxeln är standard för alla modeller.


BMW ConnectedDrive: innovationer för kommunikation på vägen.


När det gäller kommunikationen mellan förare, bil och omvärld stärker BMW sin ledande position genom utvecklingen av nya funktioner. Den nya generationens navigation Professional har en högupplöst 3D-visning av kart-materialet och en praktisk snabbstartfunktion för maximal komfort och säkerhet under resan. Den nya dikteringsfunktionen gör det möjligt för föraren att skriva e-mails och textmeddelanden genom att enbart använda rösten. Med BMW Car Hotspot LTEsätter BMW en ny standard när det gäller samverkan med internet – samtidigt som BMW är den första biltillverkaren i världen, som erbjuder denna teknik för alla sina modeller.

BMW i3 Concept: maximal hållbarhet in i minsta detalj.


Begreppet hållbarhet står idag för utveckling och produktion, som leder till minskad inverkan på klimat och miljö. Samtidigt har det kvar sin grundbetydelse av en kvalitet och design som väcker positiva känslor långt in i framtiden. 

BMW i3 Concept lever upp till detta både genom sin helt elektriska drivning och genom en interiör, som är tillverkad av kolfiberkomposit. Den senaste versionen av BMW i3 Concept, som presenterades på bilmässan i Paris, kan utrustas med interiörlister i hållbart odlad eukalyptusträ från Europa, vilket har behandlats med enbart naturliga ämnen. Stolarnas exklusiva läderklädsel har en yta som åstadkommits genom garvning med ämnen som utvunnits ur olivträdets blad. Dessutom är delar av dekoren för instrumentpanelen och dörrarna tillverkade av ett naturligt ullmaterial. 

BMW 1-serien: Världspremiär för xDrive och en ny dieselmotor för instegsmodellen.


Att fyrhjusdrift blivit ett starkt tema i bilbranschen, har väl inte undgått någon. På den internationella bilmässan i Paris var det premiär för BMW 1-serien med det intelligenta systemet för fyrhjulsdrift från BMW, xDrive. Två modeller är klara för lansering: BMW 120d xDrive och BMW M 135i xDrive.

En mindre sensation är nya BMW 114d med en 4-cylindrig dieselmotor på 1,6 liter, en effekt på 70 kW/95 hk och en genomsnittlig bränsleförbrukning på 0,41 – 0,43 liter per mil (beroende på valda däck). Detta innebär att det nu finns fem bensinmotorer och sex dieselmotorer att välja mellan för 5-dörrarsversionen av nya BMW 1-serien. 

BMW C evolution: prototypen för en el-scooter som motsvarar höga krav på smidighet och räckvidd.


BMW Motorrad (MC) visar ett starkt engagemang för trafiken i städerna, genom att utveckla nya, innovativa koncept för individuell transport. En prototyp – som är byggd på fördelarna med elektrisk drivning – presenterades på Paris Motorshow. BMW C evolution erbjuder prestanda som en stor scooter med konventionell förbränningsmotor.

Med en kontinuerlig effekt på 11 kW och en maximal effekt på 35 kW, erbjuder den vätskekylda elmotorn perfekta förhållanden för suverän körglädje i detta segment. Ett klart plus är att det kompakta batteriet klarar en räckvidd på över 100 kilometer och kan laddas via ett vanligt eluttag i hemmet eller på en laddningsstation. Trots att den i första hand är avsedd för smidig körning i stadstrafik, har BMW C evolution resurser som räcker långt bortom stadsgränsen.

Vid utvecklingen av denna snart produktionsklara prototyp har BMW Motorrad haft god nytta av den expertkunskap som BMW Group besitter inom området elmotorer.

Nya tillbehör till programmet för BMW M Performance.


Känslan för motorsport kan förstärkas genom modellspecifika originaltillbehör från programmet för BMW M Performance. På Paris Motor Show visas för första gången produkter som är speciellt utvecklade för BMW 3-serie Sedan. Fortlöpande kommer produkterna för BMW 1-serien och nya BMW 3-serie Touring. Eftermonterade komponenter inom områdena drivning, stötdämpning, aerodynamik och förarmiljö bidrar till en påtaglig ökning av kördynamiken med ökad motorstyrka, lägre vikt och förbättrad aerodynamik. De sportiga köregenskaperna synliggörs både i bilens utseende och i interiören.