BMW i Genève '14

BMW på bred front på Genève-mässan 2014.


Förenade Bils vd Joakim Söderström rapporterar från årets första stora bilmässa i Europa.

Foto: BMW Group Press
Joakim Söderström, Peter Söderström och Lars Söderström

Under årets internationella bilmässa i Genève presenterar BMW
många nyheter för både världsmarknaden och Europa. Nya
modellserier, nya modeller, ny teknik, nya koncept för drivningen,
nya utrustningsdetaljer – eller kort uttryckt: BMW befäster sitt ledarskap.
Ett område som företaget har hunnit särskilt långt inom, är förhållandet
mellan prestanda och effektivitet. Med de nya el- och hybridbilarna slår
BMW nya rekord. Och när det gäller nya, funktionella modeller
och lösningar, kan BMW räkna med att befästa och utvidga sin
position på marknaden.

BMW 2-serie Active Tourer: utrymme för dynamik och funktion.


Nya BMW 2-serie Active Tourer har sin världspremiär i Genève. Här handlar det om en helt ny klass för bilar, där komfort, funktion och utrymme kombineras med den dynamik, stil och elegans som kännetecknar varje BMW – en premiummodell i kompaktklassen. BMW 2-serie Active Tourer följer coupémodellen som den andra modellen i BMW 2-serien. Den ger ett starkt intryck från vilket håll man än ser den, med sin sportiga närvaro och sina harmoniska proportioner. Nya turboladdade motorer med tre eller fyra cylindrar, ett omfattande paket med tekniska innovationer från BMW EfficientDynamics och alla de möjligheter som BMW ConnectedDrive erbjuder, visar på en körupplevelse som präglas av sportiga prestanda och enastående effektivitet. För att möta de krav som ställs på bilar i kompaktklassen, har BMW byggt 2-serie Active Tourer med en modern version av framhjulsdrift. Naturligtvis med köregenskaper som lever upp till förväntningarna på en bil från BMW.

BMW 4-serie Gran Coupé: den nya måttstocken för elegans och extravagans.


En annan bil som premiärvisas på Genève-mässan 2014 är BMW 4-serie Gran Coupé. Denna 4-dörrars coupémodell i mellanklassen visar BMWs målsättning att vidga sitt modellprogram. Gran Coupé är den tredje medlemmen i BMW 4-serien, efter BMW 4-serie Coupé och Cabriolet. BMW 4-serie Gran Coupé kännetecknas av sina balanserade proportioner – den är längre, bredare och mer dynamisk än någon av föregångarna i mellanklassen. Här förenas den eleganta stilen hos tvådörrarsmodellen med funktionaliteten hos en fyrdörrarsmodell och det generösa bagageutrymmet innanför den högt öppningsbara bakluckan. BMW 4-serie Gran Coupé finns i fem utföranden, med diesel- och bensinmotorer med en motoreffekt från 143 hk till 306 hk.

Nya BMW X3: kraftfull, sportig, elegant och helt perfekt för vardagens körning.


BMW X3 har tillverkats i mer än en miljon exemplar sedan starten 2003. Ny presenteras den tredje generationens BMW X3, som bygger vidare på ledarskapet i klassen. Förutom de redan bästa kupé- och bagagerumsmåtten i sin klass, finns BMW X3 med två nya dieselmotorer, med högre effekt i kombination med lägre förbrukning. Exteriören och interiören hos BMW X3 har fått en modernare stil, med detaljer som är tydliga svar på kundernas önskemål.

BMW 2-serie Coupé: en ny dimension för dynamiken.


BMW 2-serie Coupé är en ny medlem i BMW familjen, som har sin europapremiär i Genève. Den skiljer sig från BMW 1serien med sin unika design, sina påtagligt större dimensioner, ett utbud av motorer och chassiteknik som är klart inriktat på sportig körning. Den fyrsitsiga BMW 2-serie Coupé med sin tvådörrarskaross visar hur BMW kan lyfta in coupémodellen i kompaktklassen. Den sofistikerade fjädringen och viktfördelningen med 50–50 på fram och bakaxeln ger köregenskaper som man förväntar sig av en BMW.

BMW M3 Sedan, BMW M4 Coupé: innovativ motorteknik och seriös lättviktsteknik.


 

Som sportvagnar i det högre prestandasegmentet, är nya BMW M3 Sedan och nya BMW M4 Coupé givna höjdpunkter på Geneva Motor Show. Den helt nya, högvarviga raka 6-cylindriga motorn med BMW TwinPower Turbo-teknik levererar en maximal effekt på 431hästkrafter och ett vridmoment på 550 Nm, vilket överskrider den tidigare BMW M3 med 40 procent. Bränsleförbrukningen och koldioxidvärdena har minskat med ca 25 %. Båda bilarna klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 4,1 sekunder.

BMW i intar scenen med två modeller: de båda eldrivna BMW i3 och BMW i8.


 

Genom att samtidigt presentera den första serietillverkade bilen från BMW, som är helt eldriven och en sportvagn, som anses vara världens mest progressiva, visar märket BMW i, hur man med både bredd och djup satsar på framtiden. Båda modellerna representerar en ny, påtagligt hållbar, tolkning av körupplevelser i premiumsegmentet. De elektriska motorerna och högvoltsbatteriet med litiumjon-teknik för de båda bilarna har utvecklats av BMW Group – i modellspecifika versioner. Något som är unikt för BMW i är även LifeDrive-arkitekturen, med karossen tillverkad av kolfiberkomposit, vilket bidrar till att minimera bilens vikt. En världsnyhet för serietillverkade bilar är extrautrustningens laser-strålkastare från BMW, vilka ger en ljusintensitet som är tre gånger så stor som för konventionella belysningssystem – med en extremt låg elförbrukning.

BMW ConnectedDrive: 100 % uppkoppling, ökad säkerhet och service, oslagbar flexibilitet.


 

BMW ConnectedDrive omfattar enastående stort program med internetbaserade tjänster, körassistenter, säkerhetssystem, webbradio, concierge service och andra produkter, som underlättar körningen, genom att göra körningen i en BMW säkrare och ännu mer underhållande. Till exempel BMW Head-Up Display, som visar viktiga funktioner direkt i förarens synfält. Här ingår även funktioner som nödanrop, där bilen själv, utan förarens privata mobiltelefon, kan kontakta räddningstjänsten vid en olycka eller serviceverkstaden för att boka tid för ett besök.