BMW teknik Apple

BMW teknik Apple


BMW fortsätter att utveckla tillbehör som gör tiden i bilen än mer praktisk och bekväm för såväl användare av iPhone som iPad. Dessutom finns nu BMW Car Hotspot som ser till att alla kan surfa på nätet under resan oavsett plattform.

Text: Simeon Ogen
Foto: BMW Press
Förenade Bil Magazine 2012

Eget nätverk i bilen


Med hjälp av BMW Car Hotspot har du alltid ditt eget lokala nätverk med dig i bilen. I armstödet finns en modul med stöd för både UMTS och GSM i vilken du sätter in ditt SIM-kort. Sedan kan du glädja passagerarna med ett lokalt nätverk som de trådlöst kan koppla upp sina datorer eller andra enheter mot. BMW Car Hotspot kan väljas som extrautrustning till alla nya modeller, eller också eftermonteras på ett flertal äldre modeller beroende på tillverkningsår.För att uppnå bästa kommunikationsförhållande mellan telefonmast och BMW bilen är modulen kopplad till en extern takantenn som förhindrar att karossen försämrar signalen. Denna lösning ger också en lägre radiostrålning för föraren och passagerarna inuti bilen.

BMW Car Hotspot växlar automatiskt mellan UMTS och GSM och stödjer krypterad nätverkstrafik.

Integrerad iPhone


Den som vill ha sin iPhone väl synlig från förarpositionen utan att störas av några sladdar kan med fördel välja BMW Station for Apple iPhone. Med den här hållaren smälter telefonen in i resten av interiören och givetvis är den roterbara hållaren inte bara aktiv, vilket innebär att den laddar telefonen, utan den har även en integrerad GPS-mottagare.

Med iPhonen placerad i dockan kan man styra musiken så att ljudet kommer ut genom bilens högtalarsystem. Men för att låta systemet komma till maximal användning installerar man bäst gratisappen BMW Link på telefonen. Man får då ett lätthanterligt gränssnitt varifrån man kan styra navigering, röstsamtal, musik och vädertjänster.

BMW Station for Apple iPhone är avsedd för bilar utan egen navigationsskärm och fungerar ihop med iPhone 3, iPhone 3GS, iPhone 4 och iPhone 4S.

Med plats för en iPad


Med ett trådlöst nätverk i bilen går det exempelvis utmärkt att kolla på SVT Play på iPaden. För att upplevelsen ska bli så bekväm som möjligt finns BMW Apple iPad Station som ser till att iPaden sitter i en optimal och justerbar position för passagerarna i baksätet. Systemet monteras på baksidan av förarstolarnas nackstöd och finns för såväl iPad som iPad 2.

Med iPaden i dockan går det lätt att rotera mellan vertikalt och horisontellt läge, och när det är dags att skriva mejl eller sköta andra tangentbordskrävande sysslor går det att vinkla iPaden till en skrivarvänlig position som gör att iPaden kommer närmre sin användare.

Med BMW Apple iPad Station medföljer även ett smidigt bordsstativ som kan användas ihop med iPaden på andra platser än i bilen.