HEAD-UP Display

HEAD-UP Display


BMW var den första Europeiska bilbyggaren att anpassa head-up display tekniken - ett system som från början användes inom flyg och som ständigt har utvecklas under flera decennier - för användning i massproducerade fordon. Sedan januari 2004 har detta innovativa förarstödsystem varit en integrerad del av BMW ConnectedDrive som erbjuds i BMW 5-serien. Systemet är nu utvecklat och optimerat att projicera relevant information högupplöst och i fyrfärg.

Head-Up-display är en innovation som betyder ett verkligt genombrott inom området förarorienterad ergonomi. BMW vet, att när du kör, är det vägen framfår dig, som är centrum för din uppmärksamhet. Det är därför Head-Up-display visar dig den viktigaste informationen för körningen just där du behöver finna den: mitt i ditt synfält.

Förutom hastighetsmätaren, kan Head-Up-display också visa instruktioner från navigationssystemet, vilket gör det till en mycket säkrare och mera komfortabel upplevelse att köra i en obekant stad. Ytterligare information, om t ex läget för den aktiva farthållaren, kan också visas. BMW M5 och M6 har dessutom visning i färg av vald växel, varvtalet med variabelt varningsfält och Shift-Light, som visar den optimala växlingspunkten. Med kontrollreglaget för iDrive och Control-Display kan du anpassa Head- Up-display så att den passar dina egna behov.

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

För att säkerställa att den projicerade bilden från Head-Up-display alltid har rätt transparens och ljusstyrka, mäter en ljussensor kontinuerligt de omgivande ljusförhållandena. Genom att den visade bilden är placerad mitt i förarens synfält, minskar Head-Up-display betydligt den ansträngning för ögonen, som det innebär att ständigt ändra fokus från instrumentpanelen till vägen framför bilen. Förarens uppmärksamhet stannar kvar på vägen. Inställningarna för Head-Up-display kan sparas i bilens Car/Key Memory.

 

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press