IAA BMW

IAA BMW


 BMW förkortar avståndet till framtiden.

När det återigen blev dags för den internationella bilutställningen IAA, med 2012 års modellnyheter, undersökte jag i god tid bokningsmöjligheterna med flyg från Kastrup till Frankfurt. Det var inga problem att få tag i flygbiljett men ändå tvekade jag eftersom det bara var 85 mil motorväg söderut och hos Förenade Bil stod en ny BMW 650i Coupé som behövde ”köras in”. Beslutet var inte svårt och det blev BMWn före flyget.

Startar från Malmö på måndag eftermiddag, strax efter lunch, och när jag passerar Öresundsbron kommer jag att tänka på hur snabbt det nu går att ta sig från Malmö till andra sidan Sundet. I ett nafs är man sedan nere i danska Rödby och man hinner knappt ta en fika på färjan till Puttgarten förrän man ska köra av i Tyskland. Sedan rullar det på otroligt snabbt på tysk Autobahn och bilens navigationssystem leder en lätt förbi köer och vägbyggen. När Fehmarnförbindelsen också blir klar borde man kunna kapa restiden ytterligare med ca 40-45 minuter ner till Tyskland.

Bilen är utrustad med Bang&Olufsens nya 16-högtalars surroundsystem vilket bidrar till en mycket angenäm resa. Roligast är det sedan när man kommer ner till Kasselbergen och det nya chassit får bekänna färg. Helt fantastiskt vad bilen ligger nt på vägen med Drive Dynamic Control där jag testar alla tre körlägen, Normal, Sport och SportPlus. Olika dynamiska köregenskaper och ändå med bibehållen komfort. Och vilket drag i V8:a motorns 407 hästkrafter...

För sextio år sedan presenterades den nya sportlimousinen BMW 501 på den internationella bilutställningen i Frankfurt.

För sextio år sedan presenterades den nya sportlimousinen BMW 501 på den internationella bilutställningen i Frankfurt.

Väl på mässan imponeras man av montern med BMW, MINI och Rolls-Royce. Det är förresten ingen monter längre utan en hel mässhall byggd enbart för BMW Group. Fylld med BMW Groups nya produkter. Det tekniska ledarskap, som alltid kännetecknat BMW, har nu också vidgats till ledande position för framtidens fria och individuella rörlighet. Det är mitt bestående intryck av BMWs pressvisning på IAA i Frankfurt. Med innovationer inom motorteknik, intelligent lättviktsteknik, aerodynamik och nätsamverkan mellan bil, förare och omgivning. Allt förpackat i nya modeller med en klart framtidsinriktad design. Man får också se utvecklingen med ännu bränsleeffektivare teknik i kombination med ännu större körglädje.

...och jag vågar knappast berätta när jag kom fram till Frankfurt, men det var i god tid innan kvällsmaten.

Joakim Söderström

 

Foto: Antonia Lind

Foto: Antonia Lind

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

Foto: BMW Press

BMW EfficientDynamics:


Innovativa lösningar för minskad bränsleförbrukning och ökad körglädje.

Parallellt med arbetet att utveckla helt utsläppsfria drivsystem, har BMW under paraplybeteckningen BMW EfficientDynamics nått långt med arbetet att minska förbrukningen och utsläppet hos förbränningsmotorerna. Ett viktigt bidrag till detta är introduktionen av den senaste generationens bensin-och dieselmotorer med BMWTwinPowerTurbo-teknik.

I kombination med autostart/stopp funktionen, som finns för många modeller från BMW, har förhållandet mellan bränsleförbrukning och dynamik blivit ytterligare optimerat.Till detta kommer den nya ECO PRO-inställningen, som erbjuder er möjligheter att köra ekonomiskt i vardagstrafiken.

På IAA presenterade BMW modellprogrammet 2012 med era nya modeller med motorer och innovativ teknik för effektiv bränsleförbrukning och låga avgasutsläpp. Det senaste från BMW EfficientDynamics ingår i standardutrustningen för dessa bilar. BMW skiljer sig här från andra biltillverkare, som bara erbjuder denna teknik som extrautrustning