Med ögon känsliga för form. Martin Björnson

Med ögon känsliga för form. Martin Björnson.


Från ett gårdshus på Nikolaigatan i Malmö hörs ljudet av maskiner som jobbar i trä. Väl innanför dörren får man syn på en man med hörselkåpor över öronen. Kinderna bär ett förtroendegivande skägg, på huvudet en mössa. Ett vänligt leende.

Martin Björnson


Ålder: 35

Bor: Centrala Malmö

Arbetar som: Designer och möbelsnickare

Intressen: Musik, naturvistelser och yoga

Kör: Går eller cyklar. Senaste bil BMW

Hemsida: morphos.se

Livsmotto: Jag försöker följa och förverkliga mina drömmar och inspirera andra att göra detsamma!

Mannen heter Martin Björnson och han är ägare till det unga och spännande möbelföretaget Morphos. Martin har könt lust till form i hela sitt vuxna liv. Innan han tog steget och blev möbelformgivare arbetade han som grafisk formgivare, bland annat för BMW Sverige. Men efter att ha gått som lärling hos Søren Risvang möbelsnickeri i Köpenhamn och därefter en termin på möbel linjen på HDK/Stenby, bestämde han sig för att våga satsa på en dröm han burit på, nämligen att börja formge egna möbler.

- Det är en fantastisk känsla att gå ut i verkstaden och relativt snabbt kunna omvandla en tanke till en fysik produkt, något jag kan hålla i handen. Eller sätta mig på. Jobbet framför datorskärmen ger inte samma känsla av liv.

Martin Björnson är en möbelformgivare med ett gediget hantverkskunnande. Hans mest kända produkter hittills är pallen Sitta ribb, hyllan Fack, bordet Stella, lampbordet King, bordet Elsa, pallen Octopus samt soffbordet Coffeen.

 

Men mer är på gång i den egna verkstaden. Martins möbler dröjer kvar i minnet efter att man har sett dem. Man blir glad och vill ha. Stilen är sparsmakad, detta dränerade uttryck. Bättre att säga klassisk, ett väl förrättat hantverk. Tidlås kvalitet. Med värme och humor.

Uppmärksamhet och utmärkelser har inte låtit vänta på sig. Under designåret 2005 blev han antagen till Vårsalongen Formbart på Liljevalchs och på Designtorget nominerades hans pall Sitta Ribb till ”Årets Sak” 2009. 2010 utsåg Magasinet Skåne honom till Årets formgivare och på Elle interiörs inredningsmässa Hem & Villa i Oktober 2011 tillhörde pallen Octopus en av favoriterna. Och nu är Martin en del av utställningen “Ventura Berlin” på möbelmässan “Qubique” i Berlin. Det är det Holländska företaget Organisation in Design som ligger bakom konceptet till möbelmässan, som haft liknande bejublade utställningar i Milano tidigare.

- Det känns otroligt stimulerande med den här uppmärksamheten. Att människor tycker om det jag gör.

Text: Niklas Ingmarsson