Nya Förenade Bil i Lund

Nya Förenade Bil i Lund


BMW CLUB SCHWEDEN (BMW CS) bildades som självständig klubb 1985. Efter detta har klubben utvecklats till att bli en rikstäckande klubb för alla intresserade av BMW-bilar. BMW CS är officiell av BMW AG godkänd klubb för BMW-intresserade i Sverige och har fler än 3000 medlemmar runtom i landet. Klubben arrangerar event, studieresor och biltävlingar. Klubben ordnar också träffar hos BMW-återförsäljare och publicerar intressanta reportage i klubbtidskriften Bayerisches Blatt. Christina Nilsson från sektion Syd är flitig skribent och rapporterar här från en klubbträff hos nya Förenade Bil i Lund.

 


Under ett års tid har vi kunnat följa bygget av nya Förenade Bil i Lund på Facebook.
Flera gånger i veckan har man redovisat nya byggbilder.


Theanders Bil har huserat i sina lokaler på Annedalsvägen sedan 1975 och lokalerna var för trånga och fungerade inte för dagens krav. Man valde inte att bygga nytt utan tog över en lokal där det tidigare hade tillverkats el-skåp. Denna har nu byggts om och modifierats. Inflyttningen skedde samma helg som Sydsektionen hade sitt årsmöte och den 23 februari 2016 öppnade man portarna på det nya stället. Kvällen den 15 mars var Sydsektionen inbjuden tillsammans med KAK för att nyfiket inspektera de nya lokalerna. 

Vi möttes av värdinnor som prickade av oss och gav oss varsin lott till kvällens avslutande lotteri. Den medhavda blomman och påskägg med godis försökte vi lämna till Joakim Söderström, Förenade Bils ägare, men han hänvisade till platschefen Lars Fredricson. Så, han fick ta hand om blomman och vi gratulerade till nya och fräscha lokaler.

Det var luftigt och ljust, en väsentlig skillnad. Nya bilmodeller stod uppställda enligt BMWs regler i Driving Gallery som det kallas. Där byter man modeller med jämna mellanrum. Kundmottagningen huserade inne till vänster och i öppet landskap sitter säljarna. Var och en har sitt eget ”vardagsrum” där man kan prata med kunderna bekvämt avslappnade i fåtöljer och inte mitt emot varandra i ett ”förhandlingskrig”. Inne i hallen finns också begagnade bilar i Premium Selection.

 

Innan vi blev visade runt blev det välkomsttal av Lars Fredricson som både berättade om Theanders historia och historien om bygget. Han passade på att prisa sin personal som gjort ett snabbt öppnande möjligt.

Christina Carlsen var naturligtvis med, som alltid när vi blir bjudna på återförsäljarträffar, och hon berättade om KAK. Kul att höra vad de gör för något och vi samarbetar ju av och till, bl a ska vi som vanligt följa med på deras Söderslättsrally den 1 maj. 

Vi fick också ett inslag från motorsportens värld då både Joakim Söderström och, framför allt, Oliver Söderström, berättade om sina racingkarriärer. Oliver ska köra Formel 4 under 2016. Trots sin unga ålder har han redan hunnit med en hel del och varit mycket framgångsrik i Formel Renault.

Och, så fick vi chansen att berätta vad BMW-klubben har på gång i Syd. Rekommenderar Syds sektionssida på bmwcs.com för att ni ska hålla er uppdaterade.

 

Ja, rundvandring blev det. Då vår grupp blev guidad av en av säljarna började vi naturligtvis med säljavdelningen. Öppna landskap men ändå vardagsrumslikt som sagt. Vi fortsatte förbi Driving Gallery och bort till kundtjänst. Intill fanns två utrymmen där man kunde ta in och kontrollera bilar som kunderna klagade på eller inspektera skador. Så kunde vi konstatera att moderna bilverkstäder verkligen är moderna. Ljusa klinkers på golvet och vita väggar. Bra belysning, lyftar där man kan komma åt överallt och mycket utrymme. Naturligtvis datorer och så särskilda automater för oljor med mera där man kunde slå in bilmodell och få rätt mängd olja till den modellen vid service. Man har också plåtverkstad och däckverkstad plus en ”fast lane” för kunder som väntar medan reparationer utförs.

 

När vi återsamlades var det dags för lotteri. Bland annat kunde man vinna signerade exemplar av Förenade Bils almanacka som bara tryckts i 100 exemplar. Hade gärna velat ha en sådan men jag hade dragit fel lott som vanligt. Ja, ja!

Förenade Bil i Lund, som man numera heter, huserar på 4 500 kvm och har 40 anställda.

 Christina Nilsson
Sydsektionen

Bilder; Christina Nilsson, Ulf Stjernbo


Vill du bli medlem i BMW Club Schweden – anmäl ditt intresse på klubbens hemsida www.bmwcs.com