PGA of Sweden National

PGA of Sweden National


“Förenade Bil och PGA - från en förstklassig anläggning till en annan. Nästan grannar, goda grannar. Klubborna ligger i bakluckan.”

Anläggningen heter PGA of Sweden National. I folkmun blir det rätt och slätt PGA. En jättesatsning på golf och numera även, bostäder, hotell, äventyrsbad och mycket annat. Hundratals miljoner har redan plöjts ned i det böljande landskapet utanför Bara och tusentals står på tur. Detta är en miljardsatsning. Redan idag lämpar sig anläggningen utmärkt för konferenser upp till ett sjuttiotal deltagare.

Text: Jesper Aspegren
Foto: Mickael Tannus - Staffan Andersson
Förenade Bil Magazine 2012

Men golfen är och förblir kärnverksamheten och det ska golfarna vara mycket glada över. För inom en inte allför avlägsen framtid kommer stora internationella tävlingar att spelas här. Det pågår redan nu täta möten mellan klubben och stora internationella sponsorer för att få en herrtävling på Europatouren på plats. Touren under, Challengetouren, kommer tillbaka i sommar. I somras var ju Henrik Stenson värd för den tävlingen som lovordades av samtliga spelare.


 

Två världsspelare på plats, Martin Kaymer och Henrik Stenson möttes i somras inför tusentals begeistrade åskådare. En avspänd Henrik vann till stor förtjusning hos publiken.

Redan på första tee känner du hur generositeten strömmar emot dig. Links Course välkomnar dig. Ja nästan omfamnar dig. Du tar sikte på banans enda träd, på behörigt avstånd bakom green, och drar iväg det första slaget. Som sagt det är generöst. Brett och utan synliga svårigheter. Det är bra rull på fairway! Lusten att lyckas frodas och växer inom dig. En brun glada seglar rofyllt femton, tjugo meter i skyn ovanför och har koll på det mesta. Men kan man verkligen kalla en bana som ligger ett par tre mil från kusten för Links? Begreppet är ju annars förenat med den landremsa som förbinder havet med den brukade marken. Som länkar samman land och hav.


Anglofierade puritaner må muttra en smula-men visst möter vi här alla de särdrag som präglar en links: Hårda fairways, gärna svagt brunbrända. Stora hårda ondulerade greener. Få, om ens några träd och ganska många djupa mindre bunkrar. Ställvisa vattenhinder


 

Vad är det då som väntar oss när vi kommer till PGA of Sweden National?

Efter en stillsamt slingrande sista bit mot anläggningen pockar det minst sagt majestätiska klubbhuset i tre etage på uppmärksamheten. Till vänster, den sista greenen på Lakes Course. Gränsande till den stora dammen som gör avslutningen till en veritabel prövning. Till höger, den sista greenen på Links Course, där så många matcher kommer att avgöras. De båda banorna har satt en ny standard för golfanläggningar på svensk mark. Banarkitekten Kyle Phillips, en av världens främsta, är känd för sin förmåga att använda sig av landskapets ursprungliga utseende. Det gör att hans banor redan från början får en klassisk och tidlös känsla. Kyle Phillips är minutiös i allt han gör och tillåter bara banbyggare som först godkänts av honom själv. Inget läggs ut på extern entreprenad och inga genvägar tillåts. För den breda och stora golfallmänheten är hans skapelse Kingsbarns, strax utanför S:t Andrews i Skottland, den mest kända.

Klubbhuset med influenser från både Skottland och Skåne, här bakom sista green på Links Course.

Links Course är en modern links, med tydliga drag från några av de allra bästa och mest kända på de brittiska öarna. Men nu är vi Skåne och den välkända bokskogen som kantar banan bidrar till att stärka intrycken av det geografiska läget.

Det böljande landskapet kan egentligen inte bli mer inbjudande. Det vajjande ruffgräset står sig sällsynt vackert mot de vita små ulliga molnens färd över den blåa himlen. Ögonblickets absoluta berusning.

De korta hålen nummer fem, sju, tretton och sjutton intar en avgörande roll för hur du ska lyckas. Femman är bara hundra meter, varning för underskattning. Greenen är mycket bred och mycket grund.

 

Sjuan är betydligt längre och du slår från en av banans högsta punkter. Sagolikt vackert! Trettonde, här behöver du en klubba mer än vad du tänkt dig från början.

Och sjuttonde, där det drar ihop sig, är liksom på Lakes Course, ett hål där du måste ha kontroll på allt du gör, kanske mer än någon annanstans på Links Course.

Väl uppe på sista green, för övrigt en sällsynt vacker skapelse med det grandiosa klubbhuset på armbågs avstånd, dyker den upp, den okuvliga längtan att komma ut igen. Det är så det fungerar på en riktigt bra golfbana.

Näst sista greenen på Links Course i trollskt släpljus.


Så till Lakes Course. Riktigt bra golfbanor ger varje spelare chansen att komma tillbaka efter en plump i protokollet. Sådana golfbanor har hål som tilltalar varje spelare mer eller mindre. Man kan kalla det ett viktat system där svårigheterna avlöser de lättare partierna och vice versa. Riktigt bra golfbanor berikar spelaren med naturupplevelser som under stundom kan tjäna som en lisa för den hårt prövade golfspelarens själ – som ett surrogat för eventuellt uteblivna sportsliga framgångar. Lakes Course är en sådan bana, den kräver och mästrar. Det betyder i sin tur att belöningen, när den kommer, blir desto större.

Lakes Course har sju olika tees att välja mellan och tee 59, där banlängden är strax under 6000 meter, känns tillräcklig för de flesta.

Din storartade upplevelse förbi de åtta första hålen skänker dig självförtroende. Du har kanske till och med dunkat i en birdie på åttan. Det lär behövas. Det nionde hålet på Lakes Course tillhör nämligen några av de mest utmanande par-fyrorna på svensk mark. Det är vatten till höger alla de 390 meterna fram till green. Det är bunkrar till vänster. Det rinner en bäck på tvären. Och vinden är oftast rakt in i nosen. Lycka till!

Avslutningen har alla möjligheter att bli en klassiker på svensk golfmark. Det sextonde med stora krav på utslagets placering. Håll lagom till höger, fairway sluttar ned mot bäcken på vänstersidan. Men vänster är bättre än höger för inspelet. En balansakt!

Det sjuttonde, ett signaturhål för Lakes Course, en lång par-trea hela vägen över vatten. Håll mitt på green. Eller till höger. Eller… ja ta dig över vattnet helt enkelt!

Och så avslutningshålet. Du såg väl greenen till vänster strax intill klubbhuset när du kom? Bra! Då vet du att du bör säkra till höger vid inspelet.

Den sjuttonde greenen på Lakes Course. Don’t panic!