Rolls Royce: Med inspiration från Art deco

Rolls Royce: Med inspiration från Art deco


Förväntningarna var stora på Paris Motor Show, när täckelset drogs av Rolls-Royce Phantom Saloon, Phantom Drophead Coupé och Ghost – tre modeller från Rolls-Royce Motors som samtidigt innebär en hyllning till 1925 års utställning Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Det var på denna utställning som begreppet Art Deco föddes för en av de mest framträdande rörelserna inom konst och design under 1900-talet.

Text: Håkan Stenberg
Foto: BMW Group Press/ George Godfrey
Förenade Bil Magazine 2013

Interiören i Svart och Artic White hos Rolls-Royce Phantom Saloon tar upp det visuella språket hos Art Deco, samtidigt som ett antal detaljer inspirerade av rörelsen visar på den kreativa nivån och hantverksmässiga skickligheten av medarbetarna hos Rolls-Royce Motor Car. Handgjorda inlägg i rostfritt stål i telefonfacket, dörrarna och de bakre picknick-borden framkallar minnen av den dekorativa stilen från perioden. Interiören kännetecknas även av ett geometriskt Art Deco-mönster, en design som skapades av Rolls-Royce för en utställning under det tidiga 1900-talet. Modellversionen Ghost visar sin renodlade elegans i en två-tonslackering, med Jubilee Silver  över Cobolt Blue. Interiören har exklusiv intarsia fram och bak. Utställningen fulländas av en Phantom Drophead Coupé med inläggningar i glänsande pärlemor för inredningen. ”För utställningen i Paris har vi på ett elegant sätt fångat upp essensen hos en av de största epokerna i 1900-talets designvärld”, säger Torsten Müller-Ötvös, VD för Rolls-Royce Motor Cars. ”Dessa Art Deco-inspirerade bilar representerar bredden hos utbudet från Rolls-Royce och stärker märkets position som världsledande inom lyxsegmentet”.”Under mer än ett århundrande har Rolls-Royce Motor Cars hämtat inspiration från den rådande tidsandan, samtidigt som märkets unika estetiska design vårdats”, tillägger Giles Taylor, designansvarig hos Rolls-Royce Motor Cars. ”Art Deco definierades inte bara genom konst och design utan även av teatern, det glamorösa livet och sin speciella stämning. Arbetet med att tolka dessa klassiska teman har varit synnerligen tillfredsställande för hela designteamet”.

För denna förfinade version av Art Deco har endast material av högsta kvalitet använts och behandlats på ett hantverksmässigt sätt för varje bil som lämnat Rolls-Royce i Goodwood, England.

Utsökt cashmere och finaste läder kombineras för att skapa en miljö av lyx och komfort för både förare och passagerare. Träslag, utvalda för sin speciella ådring, dekorerade med inlägg i pärlemor eller silver, återskapar bilden av de vackra skrin som var så typiska för Art Deco-perioden. Under 1900-talets första del gav Rolls-Royce även inspiration åt ledande designer inom Art Deco.

Ett exempel på detta är The Spirit of Ecstasy, kylarprydnaden för varje Rolls-Royce sedan 1911, vilken influerade den franske konstnären Marcel Bouraine. Hans figurin Papillon i glas från 1928  bidrog med sina flytande linjer och utsträckta vingar till att definiera denna periods dekorativa elegans.


 

"The Spirit of Ecstasy statyetten alias Miss Eleanor Thornton tillhör Förenade Bil och Allan Söderströms Automobiler."