Skånes Bästa Golfkrogar

Skånes Bästa Golfkrogar


Du har tagit bakvägen. Ja, kört till höger i Västra Karup alltså, upp för backen och rakt fram. Så småningom lindar sig vägen längs Hallandsåsens sydsluttning och till höger breder Sinarpsdalen ut sig. Där nere, i dalen alltså, jobbade jag som 15-åring en sommar på en fruktodling. När jag var ledig spelade jag golf i Båstad. Därför känner jag till bakvägen. Den tar kanske lite längre tid, men det betalar sig i den goda upplevelsen av att ta det lite lugnare och njuta av omgivningen.

Text: Jesper Aspegren
Foto: Anders Glambeck, Nicolina Axelsson, Staffan Andersson, Maderiet, Rolf Ramestam
Förenade Bil Magazine 2013

Foto: Staffan Andersson

Foto: Staffan Andersson

Foto: Staffan Andersson

Foto: Staffan Andersson

Strax innan du svänger in till vänster vid klubben, kastar du ett getöga genom buskaget in mot restaurangen och puttinggreenen. Du hinner få en skymt av de väl tilltagna klubbfåtöljerna som nästan på ett kolonialt manér står uppställda mellan pelarkolonnerna. Redan nu förebådar miljön en god lunch före de 18 hålen. Eller enbart en god lunch.

Du blir inte besviken. Att slå sig ned här är en veritabel lisa för alla själar och gistna kroppar.

Så fort du stängt dörren till din BMW och tagit de första stegen på parkeringen, förnimmer du smaken av raggmunk med stekt sidfläsk och rårörda lingon. 
Ja till och med ångad kolja serverad med rostad blomkål och majs samt krispigt bacon, dillmixad vitvinsås och kokt Bjärepotatis. Krogen har också ett tilltalande namn, Mat&Möten som understryker att betydelsen av att äta tillsammans är det mest sociala du kan ägna dig åt.

Mat&Möten var en av finallisterna i Skånes Bästa Golfkrog 2012.

Foto: Nicolina Axelsson

Foto: Nicolina Axelsson

 

Efter en mild och stillsam färd längs slingrande gator, kantade av hus som minner om charmanta sommarfröjder kommer du fram till Falsterbo golfklubb och till den krog som vann tävlingen om vilken som är Skånes Bästa Golfkrog 2012. Falsterborestaurangen vann båda klasserna. Missa för allt i världen inte nystekt Skånesill med massor av godsaker.


 "Den rätten vann juryordförande Leif Mannerströms oreserverade gillande: – Gott som fan!"


 

Foto: Rolf Ramestam

Foto: Rolf Ramestam

Foto: Nicolina Axelsson

Foto: Nicolina Axelsson

Foto: Anders Glambeck

Foto: Anders Glambeck

Falsterbo Golfrestaurang blev förresten nyligen även utsedd till Årets Skånska Matupplevelse. Ingen hejd på framgångarna alltså.

Du är så långt i sydväst du kan komma i Sverige. En länk, en sista remsa av land, innan havet tar vid mot kontinenten. Du bör ta en promenad ut till Nabben, Sveriges sydvästligaste utpost, gärna om hösten, då miljoner och åter miljoner fåglar mellanlandar här för att få ett skrovmål före den ansträngande flygningen över vattnet mot kontinenten. Det är alltså inte enbart den rosade golfrestaurangen som lockar, här gives skaffning och näring åt alla och envar.

Falsterbo golfklubb är sina dryga hundra år till trots, idag en modern klubb. Men moderniteten har inte tagit överhand och förändringarna har gjorts med varsamhet.

Klubbhuset äger fortfarande den charm och välkomnande värme som träbyggnaden från det tidiga 1900-talet förebådar.Lunchen här gör ingen sann matälskare besviken. Den väl tilltagna buffén kan innehålla godsaker som rimmade griskinder, kalvrostbiff, lammrilletter eller rysk rödbetssoppa. Utsikten över sjuans green och i fonden Öresund, förstärker en redan stark upplevelse.

Foto: Maderiet

Foto: Maderiet

För den som första gången svängt in på den sista biten fram till Bokskogens golfklubb, kan sträckan kännas oändlig. Men är inte längtan efter mat och golf fullständigt outhärdlig, så spelar det ingen roll att sträckan känns lång. Tvärtom. Att färdas en vårdag i maj genom den skira bokskogen som just klätt sig i sin finaste ljusgröna skrud, är någonting varje människa måste få uppleva. Om och om och om igen!

Efter en kortare promenad upp till klubbhuset och till restaurangen med sitt skånska, kanske en aning krystade, namn, Maderiet känner du dig redo.

Öppna alla dina sinnen och studera menykortet. Ambitionen är mycket hög och infrias för det allra mesta. Det kan vara allt ifrån hjortfärsbiff med kastanj- och palsternackscrême samt aprikos och
multe med rostad tomat, och så isterband med stuvade morötter och ärtor, till
bleka med rökt kålrot, persiljesås och syrlig lök. Det är full fart i matsalarna och andelen av gäster som inte spelar golf är ganska stor. Hit söker man sig för en upplevelse. En härlig blandning av matglädje. Maderiet var en av finalisterna i Skånes Bästa Golfkrog 2012.

Låt dig inte luras av att den hårt trafikerade E22 ligger ett stenkast frånElisefarms golfklubb.

Elisefarm har likväl just det underbara lugnet som kännetecknar en dansk landevejskro, även om den ligger praktiskt taget mitt i Skåne.

Med sin återhållna eleganta stil ger huset dig goda vibbar. Singelgruset under dina fötter framkallar ett tilltalande bekant kraschande ljud. En lärka slår i skyn och från övningsfältet knäpper det till när någon träffar bollen klockrent och blir, får man förmoda, lika glada som lärkan. Du blir kort och gott på gott humör, ja för all del även förväntansfull.

I den lilla matsalen till höger känns det att du är på landet. Rustikt möblerad och inredd som den är. Den tanken som slår dig sedan du ätit, det kan vara, rökt ankbröst med sensommarfrukter, halstrad Ringsjögös med smörad krondillsbuljong eller Wallenbergare på fasan, ja tanken som slår dig, är att måtte varje vägkrog svinga sig upp till Elisefarms standard. För tänk om vi kunde göra golfkrogarna till vägkrogar! Sann kör- och matglädje. Elisefarm var en av fiallisterna i Skånes Bästa Golfkrog 2012.

Då och då ska du unna dig att ha gott om tid. Då kan du till exempel köra en sväng längs den skånska sydkusten, från Kämpinge till Ystad. Upptäcka hur fint det är att glida fram inom hastighetsgränsernas trygga hägn. När du älskar att köra blir allt så mycket lättare, så mycket bättre. Upplev ögonblickets absoluta berusning.

 

I Ystad tar du inåt landet, upp mot Tomelilla och lite längre norrut än så. Vid Fågeltofta, på väg 19, tar du så av till höger och färdas ännu långsammare. Efter några hundra meter står du inför det spontana valet att antingen köra vidare mot kusten, eller stanna och äta lunch på Kronovalls vinslott. OK, du väntar med lunchen. Då har du en riktigt vacker färd längs en böljande och krokig väg framför dig. Förr eller senare kommer du alltid ut på 9:an; kustvägen mellan Simrishamn och Kristianstad. Ta höger. Golfklubben på Lilla Vik har en alldeles förträfflig restaurang. Innan du slår dig ned för att äta en rökt raskarumskyckling med melon- och chilisalsa och därefter en ugnsbakad torskrygg i smörad örtbuljong med primörer och riven pepparrot, så notera gärna att golfbanan till vissa delar ligger mitt inne i en äppelodling. Det är ju gu’bevars på Österlen vi befinner oss. Äpplets hemvist i Skåne. Restaurangen deltog i Skånes Bästa Golfkrog 2012.

Har du riktigt, ja riktigt gott om tid, då sover du över och tar du din BMW lugnt tillbaka hem igen morgonen därpå.

Tävlingsledning och jury i Skånes Bästa Golfkrog 2012

Leif Mannerström - krögare, Liv Wollin - golfspelare, Tareq Taylor - krögare, Pia Jönsson-Rajgård – direktör Tourism in Skåne

Foto: Anders Glambeck

Foto: Anders Glambeck

Foto: Anders Glambeck

Foto: Anders Glambeck


 

Vid ratten, Jesper Aspegren