Stringhyllan - En välmående legend

Stringhyllan - En välmående legend


Stringhyllan formgavs 1949 av arkitekten Nisse Strinning(1917-2006) inför en tävling om en folkbokhylla, som Bonniers Folkbibliotek hade utlyst samma år. Folkhemmet var i sin linda och svenskarna hade ingen ordning och reda på sina böcker. Det rådde brist på bokhyllor och det behövdes en hylla som alla hade råd att köpa. Stringhyllan vann första pris och succéresan tog sin början.

Text: Niklas Ingmarsson
Förenade Bil Magazine 2011

Konceptet var enkelt och genialt, ett utbyggbart hyllsystem med stegliknande gavlar av plastbeklädd ståltråd och flyttbara hyllplan av trä. Bokhyllan levererades i platta paket som var enkla att bära med sig hem. 

Stringhyllan blev en betydelsefull ingrediens i möbleringen av det moderna Sverige. En verklig folkmöbel. Också i övriga Skandinavien, Europa och världen sålde den bra.

Hyllans storhetsperiod var 1960-1970-tal. Därefter dalade intresset. String hade blivit omodernt. 1985 invigde Bukowskis i Stockholm överraskande en utställning om Nisse Strinning och Stringbokhyllan. Initiativtagare var Knut Knutsson, känd från programmet Antikrundan, och en pionjär när de gäller 1950-tals design. Några år senare hade hyllans antikvitetsstatus nått en bredare och framför allt yngre målgrupp, som började finkamma loppisar och secondhand butiker i jakt efter hyllor. Nytillverkning av String pågick fortfarande men i mycket små volymer.

 

Stringhistorien var på väg att ta slut, då två skånegrabbar fick möjligheten att ta över rättigheterna till stringkonceptet. Peter Erlandsson och Pär Josefsson hade tidigare haft företag i ihop och nu ville de satsa nytt. Stringfurniture etablerade sig i Malmö och Nisse Strinning, då 87 år gammal, anlitades till att utveckla String för 2000-talet. Försvann gjorde de mörka hyllplanen och istället kom ljusa vitlackerade hyllor som gjorde Stringhyllan ännu lättare. Succén var given. Försäljningssiffrorna gick spikrakt uppåt och utmärkelserna lät inte vänta på sig. Nisse Strinnings sista bidrag blev String Pocket, den något mindre hyllan som presenterades 2006, samma år som formgivaren avled. String Pocket blev en verklig framgång. Idag säljer företaget årligen bortåt 12 000 ex av möbeln.

 Stringfurniture håller idag till i ljusa nyrenoverade lokaler i den gamla Saltimporten invid Hamnpaviljongen i Malmö. Företaget har fem anställda. All produktion sker i Sverige. Peter och Pär är noga med att påpeka att deras Stringhylla inte är ”retro”. Det handlar inte om nostalgi!