Tennis med Fair Play

Sveriges största tennisklubb samarbetar med Förenade Bil


Förenade Bil har nyligen inlett ett spännande samarbete med Fair Play Tennisklubb.

Text: Jonas Widerberg
Foto: Urzula Striner, Fair Play
Förenade Bil Magazine 2013

 

- Som bilföretag med starka varumärken får vi många förfrågningar från föreningar och klubbar om samarbete och sponsring. Visst vore det trevligt att kunna hjälpa fler men det som tilltalar oss med Fair Play är deras verksamhetsplan med såväl vision, kärnvärden som mål, vilka alla korresponderar med vårt företags och BMW Groups värden, säger Rolf Ramestam, marknadschef på Förenade Bil som tillsammans med vd:n Joakim Söderström och säljaren Rickard Bremer drog igång samarbetet med Fair Play Tennisklubb.

Fair Play TK grundades 1972 och är i dag Sveriges största tennisklubb med 2899 medlemmar och bedriver Malmös största barn- & ungdomsverksamhet.

Genom åren har flera stora profiler representerat klubben.


1983 kom bolltrollaren Mikael Pernfors till Fair Play och han var en starkt bidragande orsak till att klubben tog två raka SM-guld under svensk tennis storhetstid på 1980-talet. Pernfors blev därefter proffs, vann tre titlar på ATP-touren och många tennisfantasters hjärtan med sin underhållande spelstil som bland annat tog honom till final i Franska öppna mästerskapen 1986 och en 10:e plats på världsrankingen. På damsidan är Catarina Lindqvist Fair Plays bästa spelare genom tiderna. Hon vann sina första WTA-titlar 1984, var rankad Sverigeetta åtta år i rad och nådde semifinal i Grand Slam-turneringarna Wimbledon och Australian Open. På senare år har Andreas Vinciguerra presterat topptennis mellan alla skador. Den vänsterhänte fajtern vann en ATP-turnering (Köpenhamn 2000), var i final i Swedish Open och representerade Sverige i Davis Cup. Och det är inte alla klubbar som kan stoltsera med en Wimbledonmästare, Fair Play kan. I somras svarade Frederik Nielsen för årets stora tennisskräll när han i par med britten Jonathan Marray spelade hem herrdubbelklassen i London. Danske Nielsen är naturligtvis en viktig kugge i det elitserielag som ska försöka försvara SM-guldet från förra året – succéåret då även damlaget blev svenska mästare.

 

På juniorsidan finns ett koppel av talangfulla spelare som är topprankade i sina åldersklasser i Sverige och flera av dem reser jorden runt och tävlar flitigt. 

- Målet är att bli Sveriges ledande klubb på juniorsidan och kontinuerligt få fram spelare som tillhör Sverigeeliten. I dagsläget är tretton av våra spelare rankade på topp-10 i de olika åldersklasserna i Sverige och det finns ingen annan klubb som har fler spelare på den nivån säger Fredrik Lundh, elitblocksansvarig i klubben.

Under hösten har en första version av ”Fair Play-modellen” lanserats – ett unikt dokument med 20 arbetsområden med riktlinjer som klubben ska jobba efter från de minsta knattarna i tennislekisgrupperna till elitspelarna. Inget lämnas åt slumpen. Klubbledning, tränare, föräldrar och spelare har alla hjälpt till att utforma modellen som ska bli ett lyft för verksamheten och som redan har börjat implementeras.

Klubben arrangerar även tävlingar på alla nivåer. Fair Play Cup, som spelas i december, är en av norra Europas största tävlingar som alltid lockar ett starkt startfält. En flygande start fick klubbtävlingen Förenade Bil Open, som drog över hundra deltagare när den premiärspelades i  höstas och i maj väntar Förenade Bils tennisskolemästerskap som kommer att locka minst lika många deltagare.

Eliten i all ära, det är den breda barn- och ungdoms-verksamheten som är hyllad av många och själva basen i verksamheten. De senaste tio åren har ungdomar strömmat till Fair Play som i dag bedriver Sveriges största tennisskola med ca 1500 elever som tränar varje vecka. Där har nu ”Play & Stay” införts – ett nytt koncept som genom anpassad utrustning och modern pedagogik ska öka antalet övningar med boll och göra sporten mer lättillgänglig för nybörjarna. Klubben har också en egenproducerad tränarhandbok, som skapar bra förutsättningar för de ca 50 tränare som undervisar varje vecka.

Verksamheten bedrivs sedan årsskiftet i en av landets modernaste tennishallar med tio tennisbanor, två allidrottsbanor, ett av Malmös största gym (Sportlife) och en idrottsskadeklinik (IMC). I den nybyggda Sparbanken Öresund Fair Play Stadion finns också en välsorterad racketshop, samlingsrum och konferensrum. Själva invigningen hölls den 13 oktober då klubben firade sitt 40-årsjubileum. Malmös kommunalråd Ingmar Reepalu klippte bandet under en dag full av invigningsaktiviteter. Den toppmoderna hallen, där även skolklasser och tennisgymnasiet håller till dagtid, ger enorma möjligheter för klubben som välkomnar samarbetet med det anrika bilföretaget.

- Förenade Bil är en av våra större partners i vårt företagsnätverk som för tillfället består av 120 företag.Vi är mycket nöjda med samarbetet med Förenade Bil och med deras starka varumärken som BMW och MINI mycket tack vare våra gemensamma kärnvärde och grundfilosofi och det stöd och de inputs vi får som hjälper oss att fortsätta utveckla verksamheten. Det är oerhört viktigt för klubben att ha bra samarbetspartners som kan skapa förutsättningar för oss att fortsätta vår satsning på barn- och ungdomsverksamheten, säger Janne Immonen, klubbchef i Fair Play TK.