Med himlen som tak

Med himlen som tak


Hyllie P-hus med MINI Premiär

P-huset i Hyllie påminner om en krispig sockerbit där det lagt sig tillrätta ovanför Hyllie Station.

Utseendemässigt inte så häpnadsväckande, inget arkitektoniskt inställsamt, utan ren och skär funktion. Inte så olikt 1960-1970-talets parkeringshus, som ingen då tyckte om men som nu långsamt börja stiga i anseende.

Åtta våningar, varje våningsplan tydligt angivna på fasaden, varje plan målat i en egen färg. En klassiker för att få bilägare att minnas var de ställt sin vagn. Genom huskroppen en yrselframkallande serpentinväg ända upp till toppen. Svängarna är överraskande tvära om man strikt följer den markerade banan. Nedför blir det riktigt knepigt och betongväggarna kommer otäckt nära.

Åttonde våningsplan är att rekommendera. Visserligen blåser det alltid, men det är trots detta en utmärkt plats för den som vill ha överblick över nybyggarlandet Hyllie. Här kommer himlen nära och parkeringsytan blir en spegel. Grå dagar förenas moln och betong i en mulen massa, solsken får ytan att gnistra och fullmånekvällar blir vardagen en romantisk saga.

I skydd av skymningen en torsdagkväll valde Förenade Bil att bjuda sina kunder till sjunde plan för att uppleva en ovanlig bilpremiär. Här serverades långkok från restaurang Spoonery och hög musik från Fun Radio. Och premiärgästerna applåderade avtäckningen av nya MINI COUPÉ. På taket, åttonde plan med vidunderlig utsikt, provade gästerna sedan den nya MINI medlemmen. Kvällen blev en verklig höjdare, en spännande upplevelse i en tuff miljö. Och för de inbjudna MINI ägarna var de tvära kurvorna inga som helst problem!

Text: Niklas Ingmarsson
Foto: Tony Wiren