MINI Genéve '14

Förenade Bil på den 84:e Genève International Motor Show 2014.


För 55 år sedan lanserade Förenade Bil och Allan Söderström det
nya revolutionerande bilkonceptet MINI i Sverige. Året var 1959.
Tre generationer senare bevakar vd Joakim Söderström utvecklingen
och nyheterna från MINI, på plats i Genève. Året är 2014.

Foto: BMW Group Press

En titt in i framtiden för märket MINI ger en mycket lovande bild: ännu mer körglädje i kombination med bränsleeffektivitet, nya versioner av märkets typiska design och nästan obegränsade möjligheter att skapa en helt individuell bil. Till detta kommer att MINI har mognat till en bil i premiumsegmentet, med en karaktär som definieras av kvalitet, komfort, funktionalitet och innovativ teknik.

På den internationella mässan i Genève betonades detta av världspremiären för MINI Clubman Concept. Snart är det är dags för lansering och MINI visar två nya modeller som är särskilt bränsleeffektiva, MINI One och MINI One D. Här handlar det om något helt nytt – inte bara när det gäller alla tekniska nyheterna utan framför allt om ett nytt koncept för bilismen. Med MINI Clubman Concept kan det brittiska bilföretaget visa på nya, spännande vägar till en helt ny form av körglädje.

 

I Genève visas hela det aktuella bilprogrammet från MINI – från den extremt atletiska och puristiskt designade tvåsitsiga MINI John Cooper Coupé till MINI Cabriolet och MINI Roadster – två öppna modeller för garanterad körglädje – samt MINI Countryman och MINI Paceman, två modeller som har bidragit till att bredda marknaden för MINI. Annat som man kan uppleva från MINI omfattar det utökade programmet för MINI Connected, aktuella innovationer inom säkerhet och förarassistans samt de senaste MINI Originaltillbehören och lifestyle-produkterna.

Nya MINI – det nya originalet i sitt segment.


Den typiska designen hos en MINI, är något som alla känner igen. Nu har MINI tagit minst ett steg till – även för insidan. Ökat utrymme, nyheter för instrumentpanelen och ett nytt koncept för hanteringen. Nya 3- och 4-cylindriga motorer med MINI TwinPower Turbo-teknik och en nyutvecklad kraftöverföring ökar bilens accelerationsförmåga, samtidigt som de sänker bränsleförbrukningen. Effektiviteten bygger på det omfattande teknikpaketet MINIMALISM, på en genomgående viktminskning och på en förbättras aerodynamik. Den sofistikerade tekniken hos nya MINI saknar sin like i detta segment, något som kommer till uttryck genom en lång rad innovativa lösningar. För första gången någonsin kan en MINI utrustas med inställbara stötdämpare och LED-strålkastare. Nya funktioner inom området förarassistans är MINI Head-Up Display, Driving Assistant med en kamerabaserad aktiv farthållare, påkörningsvarning och avläsning av vägmärken, parkeringsassistent och automatisk uppringning i en nödsituation.

Med denna utrustning befäster MINI sin position som det ledande märket i segmentet. Samtidigt som varje MINI är trogen sitt ursprung. Vid lanseringen finns bl.a. modellerna MINI Cooper S, MINI Cooper och MINI D. Modellprogrammet utökas med två instegsmodeller: nya MINI One med  bränsleförbrukning 0,47 liter per mil blandad körning, koldioxidvärden 109 g/km drivs av en 3-cylindrig bensinmotor med en effekt på  102 hk, medan nya MINI One D har bränsleförbrukning 0,35 liter per mil blandad körning, koldioxidvärde 92g/km med en nyutvecklad 3-cylindrig dieselmotor på 95 hk.

Världspremiär i Genève: MINI Clubman Concept.


Vid världspremiären på 2014 Geneva Motor Show, visar MINI Clubman Concept upp dynamiska prestanda, elegans och modern funktionalitet – med den utpräglade stil, som utmärker det brittiska premiummärket. Med den typiska formgivningen hos en MINI som grund, har modellen vidareutvecklats med en utdragen taklinje och en elegant siluett med flera spännande detaljer. En design som bekräftar, att bilen ingår i MINI familjen. Lackeringen i den kraftfulla nyansen ”Berry Red” och taket i den grå metallic-nyansen ”Blade” förstärker den intensiva upplevelsen av MINI Clubman Concept. Fyra sidodörrar och den typiska splitdörren baktill, fem sittplatser och ett stort bagageutrymme vilket ger utökad funktionalitet för alla med aktiv livsstil. I interiören märks kvalitetsmaterial, uttrycksfulla färger, smarta detaljer och generösa ytor som anger tonen.