MINI i Frankfurt '15

MINI i Frankfurt 2015


BMW, med MINI och Rolls-Royce, brukar verkligen märkas på bilutställningarna. I år är BMW Group’s monter den största och mest spektakulära någonsin. Med mer än 12 000 m2 på två nivåer, är det gott om plats att visa alla nyheter när det gäller bilar, innovationer och övriga produkter från BMW Group. Med en inomhus vägslinga på 400 meter, kan man här genomföra aktiva kördemonstrationer med BMW och MINI.

- I år arrangerar dessutom MINI den internationella press- och återförsäljarpresentationen av nya MINI Clubman här i Sverige. Fler än trehundra MINI Clubman rullar på gator och vägar i och omkring Stockholm under hela perioden för International MINI Experience 2015, säger Martin Weidenmark som är MINI-manager hos Förenade Bil.

- MINI har inlett en generationsväxling. Något som märks i det modellprogram som presenterades på årets Frankfurtmässa.  Även om MINI hårdnackat håller fast vid märkets långa tradition, när det gäller unik design och gokart-liknande köregenskaper, hittar man en rad nya utvecklingar och innovationer i det aktuella modellprogrammet. MINI har ju ända från begynnelsen 1959 visat sin förmåga att alltid kunna presentera något nytt och revolutionerande. Och årets modeller befäster märkets position i premiesegmentet för kompaktbilar.

 

Plats för nya erövringar: Nya MINI Clubman.


I år handlar det framför allt om nya MINI Clubman, som inte minst imponerar med en ny rymlighet. Nya MINI Clubman förenar omisskännlig design och den fascinerande traditionen hos det brittiska märket med en påtaglig utveckling inom områdena körglädje, effektivitet, komfort och praktisk funktion. Säkerheten och kvaliteten är som alltid på topp. Och när det gäller de övriga funktioner, som idag är så viktiga vid bilköpet, – som entertainment och kommunikation med omvärlden – står utvecklingen aldrig stilla.

Nya MINI Clubman har en enastående flexibilitet med en komfort på långa resor, som är den högsta som en MINI någonsin kunnat erbjuda. Den kombinerar en atletisk profil med funktionalitet på ett helt nytt sätt. Den utdragna siluetten och taklinjen, de fyra dörrarna på sidorna och den dubbla bakre dörren är element som bidrar till bilens speciella karaktär. Det gör MINI Clubman till den första 6-dörrarsmodellen i segmentet.


Utrymmet för passagerare och bagage är det största för en MINI. I jämförelse med MINI 5-dörrars är karossen 27 cm längre, 9 cm bredare och med ett axelavstånd som är 10 cm större.


Nya MINI Clubman introduceras med tre olika motoralternativ av den senaste generationen med MINI TwinPower Turbo-teknik för ett sportigt temperament och enastående effektivitet. Den 4-cylindriga bensinmotorn för MINI Cooper S Clubman levererar 141 kW/192 hk med en bränsleförbrukning för 10 mils blandad körning på 6,3–6,2 liter och ett koldioxidutsläpp på 147–144 g/km. MINI Cooper Clubman har en 3-cylindrig bensinmotor med 100 kW/136 hk med en bränsleförbrukning för 10 mils blandad körning på 5,3–5,1 liter och ett koldioxidutsläpp på 123–118 g/km. MINI Cooper D Clubman har en 4-cylindrig dieselmotor på 100 kW/150 hk med en bränsleförbrukning för 10 mils blandad körning på 4,4–5,4 liter och ett koldioxidutsläpp på 115–109 g/km.

Alla bilar från MINI kan få en mycket personlig utformning, med utrustning, tillbehör och färger som möjliggör ett nästan oändligt antal kombinationer. MINI Clubman finns i fyra standardlacker och åtta olika metalliclacker. Programmet omfattar även för första gången färgerna Melting Silver metallic och Pure Burgundy metallic. För utrustningen MINI Yours finns fler alternativ.

Ett både fräscht och moget modellprogram.


För hela modellprogrammet från MINI har det skett en utveckling för att passa både de yngre och sportiga och de förare som är i en fas i livet, då man utöver körglädjen kräver en hel del extra när det gäller komfort, utrymme och praktiska tekniska lösningar.

Både MINI 3-dörrars och MINI 5-dörrars står för ett kreativt utnyttjande av utrymmet. För nya MINI 5-dörrars handlar det om enastående praktisk nytta, med en kaross som ökat i längd med 161 mm, jämfört med föregångaren, två extra dörrar och 3-sitsigt baksäte. För båda modellerna kan man välja mellan fyra bensinmotorer och tre dieselmotorer, alla med MINI TwinPower Turbo-teknik.

MINI 3-dörrars

MINI 3-dörrars

MINI 5-dörrars

MINI 5-dörrars

MINI Countryman öppnar upp för kunder utanför det vanliga segmentet för mindre bilar. Liksom MINI Paceman, den första Sports Activity Coupé i det kompakta premiumsegmentet, finns den både med framhjulsdrift och som extrautrustning med fyrhjulsdriften från MINI, ALL4.

MINI Countryman

MINI Countryman

MINI Paceman

MINI Paceman

Sportighet på högsta nivå.


MINI John Cooper Works levererar köregenskaper utöver det vanliga, även för MINI. Utöver avancerade chassilösningar, speciell utrustning och en sportig färgsättning, har den en motor som är den mest kraftfulla som någonsin installerats i en MINI med 170 kW/231 hk. Här handlar det om både suverän racingkänsla och praktisk nytta för vardagens körning.

För MINI John Cooper Works Countryman och MINI John Cooper Works Paceman har motorn en effekt på 160 kW/218 hk – en kraft som förs över till vägen med standardutrustningens system för fyrhjulsdrift ALL4. Nytta och nöje i en oslagbar kombination.


Red: Stenberg/Ramestam
Bilder: BMW Group Press