MINI intar Paris

Parisarna har alltid haft en speciell känsla för de små bilarna från England


Pigga, snabba och inte minst lättparkerade har de ända från 60-talet varit ett uppskattat inslag i Paris-trafiken. Det fanns säkert en och annan gammal Mini-ägare bland alla de som trängdes runt MINI-montern på Mondial de l’Automobile i Paris.

Text: Håkan Stenberg
Foto: BMW Group Press
Förenade Bil Magazine 2013

Företaget MINI har djupa och starka rötter – och en fantastisk förmåga att både leva upp till sitt sportiga förflutna och leverera innovationer som stärker märkets position som världens mest framgångsrika tillverkare av kompakta bilar i premiumklassen. På  årets viktigaste bilmässa var det världspremiär för MINI Paceman, den sjunde medlemmen i MINI-familjen. Här förhandsvisades även den tvåsitsiga MINI John Cooper Works GP – den snabbaste MINI som någonsin tillverkats och ett nytt kapitel i en över 50-årig tradition inom motorsporten.

MINI Paceman: en sportig och elegant individualist tar plats i premiumsegmentet för kompaktbilar.


Med sina två dörrar och stora baklucka, kraftfulla proportioner och dynamiskt utsträckta linjer drar MINI Paceman alla blickar till sig. Karossens design uttrycker bilens sportiga köregenskaper på ett nytt och spännande sätt. Även interiören ger en ny version av den distinkta MINI-stilen. Precis som föraren och framsätespassageraren, kan passagerarna på de två individuella sittplatserna i baksätet njuta av en generös rymlighet och ett enastående gott sidostöd. Genom att fälla de bakre ryggstöden förvandlas lounge-miljön till ett praktiskt lastutrymme på 1 080 liter.

MINI Paceman kommer redan från start att finnas med fyra kraftfulla motorer med en effekt som sträcker sig från 82 kW/112 hk till 135 kW/184 hk. Förutom standardutrustningens 6-stegade manuella växellåda finns en 6-stegad automatisk växellåda med Steptronic som extrautrustning. Som standard kommer modellen med sänkt sportchassi. MINI Paceman är den andra modellen från MINI (efter MINI Countryman) som erbjuder möjligheten att köra med drivning på alla fyra hjulen: MINI ALL4  finns för MINI Cooper S Paceman, MINI Cooper SD Paceman och MINI Cooper D Paceman.

MINI John Cooper Works GP: sportmaskin i begränsad upplaga.


Med racing i blodet sedan decennier, är det teknik som hämtats direkt från tävlingsbilarna, som ger MINI John Cooper Works GP dess suveräna köregenskaper – både på banan och på vägen. En i hög grad modifierad 4-cylindrig turboladdad motor med en effekt på 160 kW/218 hk, inställbar fjädring och stötdämpning, sportbromsar med superkrafter, dynamisk stabilitetskontroll (DSC) med GP race-läge i kombination med modellspecifika lättmetallfälgar och sportdäck garanterar en helt ny nivå av körglädje.

Den aerodynamiskt optimerade designen och den lägre vikten – till vilken frånvaron av baksäte bidrar – definierar racingkapaciteten hos MINI John Cooper Works GP. Denna exklusiva sportmaskin accelererar från 0 till 100 km/h på 6,3 sekunder och når en maximal hastighet på 242 km/h, den högsta toppfarten någonsin för en serietillverkad MINI.

MINI John Cooper Works GP kommer att byggas i en begränsad serie om 2 000 bilar. På motormässan Mondial de l’Automobile i Paris uppträder den tillsammans med sina stallkamrater från MINI John Cooper Works. Den senaste medlemmen i det gänget är MINI John Cooper Works Countryman, som kombinerar suverän racingkänsla med ett enastående väggrepp, genom att motorns kraft förs över till alla fyra hjulen.